пʼятницю, 15 березня 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»


    У Помічнянській міській дитячій бібліотеці (МБД) Помічнянської міської об'єднаної територіальної громади (ОТГ) юних користувачів долучали до авторських програм бібліотекарів. Дозвіллєвий проект «Кольорова радість» спрямований на розвиток творчих здібностей дітей, у рамках якого проведено майстер-класи з декорування та виготовлення поробок – паперу, фетру, солоного тіста та природніх матеріалів. Діти залюбки виготовляли квіти, підставки для авторучок, підсвічники, новорічні віночки, писали й малювали «Лист замовлень Діду Морозу». У бібліотеці черга на такі заняття. Також, відвідувачі мали змогу знайомитись з дитячими творчими роботами виставки «Чарівний світ долоньок».
Проект «Родина моя – читачів сімя» покликаний розвивати сімейне читання та духовно зближати родину. Ця мета втілювалась шляхом засідань-бесід, на які запрошувались усі члени родин. Так, наприклад, під час чергового зібрання «Барвисте дитинство» акцентувалась увага на збереженні кожної краплини дитячих почуттів і переживань, «Безпека в Інтернеті» нагадала дорослим про те, що «павутина» повинна приносити дітям тільки позитивні емоції та корисну інформацію. Про вмінням правильно організувати робочий і дозвіллєвий режим дитини йшлося під час бесіди «Як підготувати дитину до школи». На своєрідному занятті «Мистецтво робити подарунки» вчилися з вигадкою і фантазією, винахідливістю і дотепністю вітати рідних.
Другий рік поспіль працює «Школа акторської майстерності», яка допомагає юним акторам розвивати пам’ять, навчає мистецтву декламування, уважності, командній роботі тощо. Тут учні 3-4-х класів, виступають у ролі акторів з міні виставами для першокласників, коли вони вперше приходять до бібліотеки. Таким чином, одні з найменших читачів та школярі з літнього оздоровчого табору переглянули казки «Івасик Телесик», «Рукавичка», «Колобок», «Коза дереза».

Дітям запам’яталось свято «Ти до нас завітай, наш святий Миколай», яке закружляло понад 60 учнів ЗШ №1 2-3-х класів у пізнавальному і веселому вихорі конкурсів, естафет, загадок, віршів, танців. Усі учасники заходу отримали подарунки від Миколая, на які виділив кошти відділ культури.

Працівники приділяли належну увагу рекламі закладу, залучаючи до цієї справи своїх користувачів. 

       Своєрідним орієнтиром до дитячої бібліотеки слугує яскравий малюнок фасадної стіни будівлі. Протягом року бібліотекарі та активні читачі створювали у бібліотеці дизайн «сезонних настроїв», прикрашаючи приміщення квітами, осінніми листочками, новорічними гірляндами та оформляли ошатні куточки. Увесь рік діяла акція «Подаруй бібліотеці нову дитячу книгу», завдяки якій прихильниками подаровано більше 40-а примірників дитячих і дорослих книг. 
Така робота мала певні наслідки – у школярів-відвідувачів 3-4-х класів книга асоціюється з домашнім затишком та дитячою бібліотекою, на що вказали результати соціологічного дослідження, проведеного до Всеукраїнського дня бібліотек, асоціативний малюнок «Книга для мене – це…».




Немає коментарів:

Дописати коментар