середу, 13 березня 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Філіями Новоукраїнської ЦБ, що займались обслуговуванням користувачів-дітей у міській Новоукраїнській ОТГ проведено близько 200-т масових заходів різної тематики – національно-патріотичної, краєзнавчої, екологічної, розширення знань за шкільною програмою та популяризації книги, партнерами яких виступали представники місцевих шкіл, районного краєзнавчого музею, ДЦЮТ та прихильники бібліотек.  
Одним із важливих напрямів у роботі дитячої філії є інформаційна підтримка школярів у вивченні літератури та мови за допомогою заходів: книжкова виставка «Мови рідної скарби»; мовна гра «Буду я навчатись мови золотої»; свята «Рідна мова – то  доля народу», «Лунай, величне наше слово!»; літературна подорож «Подорожуємо сторінками книг Г. Бойка, О. Олеся, Л. Костенко»; літературна мандрівка «Дивосвіт Віктора Близнеця»; поетичний калейдоскоп «Для вас, малюки, віршовані казки М. Пригари». Запам’ятались відвідувачам: портрет-відкриття «Літературна постать В. Логвиненка» до 90-річчя з дня народження письменника-земляка, який у 1968 році побував, тоді ще у районній дитячій бібліотеці, і залишив читачам у подарунок свої твори з автографами; літературна подорож «Стежками малого Тараса» зі слайд-презентацією, інсценівками з життя маленького хлопчика, розповіддю про найвідоміші картини Кобзаря, прослуховуванням пісень на вірші поета та декламуванням його віршів; книжкове дефіле «Осінній книгопад» з демонстрацією книг різного формату найбільший географічний атлас України, найтовстіший великий тлумачний словник, найстаріша книга фонду «Родные поэты» 1947 року, книга-іграшка «Жива казка»; урок української літератури в бібліотеці за творчістю української письменниці-емігрантки Емми Андієвської з показом презентації про її життєвий і творчий шлях та відеоролика з авторським читанням віршів, оглядом книг письменниці. 

                


Бібліотекарі активно долучалися до святкування 248-ї річниці м. Новоукраїнка з програмою: книжкова виставка «Читаємо разом!» з найкращими новинками літератури бібліотечного фонду, вікторина «Моє рідне місто», акція «Побажання рідній Новоукраїнці» із запуском паперових сердечок-побажань на повітряних кульках, майстер-клас «Браслет своїми руками» у техніці «оригамі».
Приділялась увага важливим ековалеологічним питанням на заходах: книжкова виставка «Земля – наш спільний дім» із циклу «Нехай земля квітує всюди, природу збережемо, люди!»; Дні інформації «Знай, люби, бережи!», «Здорова дитина – багата країна»; мультимедійна презентація «Азбука здоров’я»; гра «Країна здоров’я запрошує»; година мужності «Мужність і біль Чорнобиля»;» екологічна година «Хай буде чистою Земля, бо в ній господар ти і я!»; екологічний турнір «Подорожуємо світом природи»; еко-вікторина «Цей дивовижний світ природи».
Для відпочиваючих дітей у літніх таборах проводилось чимало змістовних заходів: інтерактивні ігри – «Казками Шарля Перро», «Абетка безпеки», «Подорож країнами Європи»; екскурсія до бібліотеки школярів з оздоровчого табору Воронівської сільської школи, журнальний ярмарок «Щоб діти більше знали, є газети і журнали», інтелектуальна вікторина «Гонка за лідером», турнір ерудитів «Розумники та розумниці», День друзів тощо. Загалом, усіма філіями ЦБ, в оздоровчих літніх центрах обслужено 745 школярів, у т. ч., понад 80 дітей з малозабезпечених сімей, сиріт, напівсиріт, інвалідів з табору «Веселка» при Новоукраїнському ЦДЮТ.

Відвідувачів дитячої філії не залишили байдужими куточок «В їхніх долях – доля нашої Вітчизни», присвячений учасникам АТО та фото-виставка «За мир на нашій землі», присвячену землякам, батьку та сину Дмітрієвим, які захищали країну на Сході України; виставка-інсталяція «Бібліо-ялинка». Проявлялась активність дітей під час Дня матері «Довіку матінку шануйте – свій найсвятіший оберіг»; майстер-класів «Великодня листівка», «Новорічна витинанка» тощо.

За підсумками 2018 року бібліотекарі дитячої філії, відзначали грамотами найактивніших користувачів за їхніми читацькими формулярами. Заслуговують на похвалу і юні гуртківці з «Книжчиної лікарні», які відремонтували 250 бібліотечних книг.
В інших філіях, що обслуговували користувачів-дітей, викликали цікавість заходи: репортаж-огляд «За свободу України полягли її сини», літературний портрет «Духовна донька українського народу» про Л. Українку, урок доброти «Людина починається з добра» до 100-річчя В. О. Сухомлинського; літературна година «Мандри книжковим всесвітом», літературний ігродром «Чарівний світ казкової Мовознавії», екологічний бумеранг «Від чистого міста – до зеленої планети», театральне свято «Веселі зустрічі», літературно-інформаційний колаж «Сербія – європейська країна», майстер-клас «Квіткова галявина» (міська №1 філія); День пам’яті «Вони пройшли крізь вогонь», конкурс малюнків на асфальті «Україна в Дитячих долоньках» (Мар’янопільська філія) та інші.







Немає коментарів:

Дописати коментар