вівторок, 19 березня 2019 р.

«Сільські  бібліотеки  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

Діяльність сільських бібліотекарів спрямовувалась на формування сучасного читача, який розумів би необхідність та важливість інформаційної культури в його нинішньому та подальшому житті. Задля цього, разом з традиційною роботою, намагались займатись модернізацією відповідно до потреб часу і відвідувачів. З’явилось немало заходів у форматі діалогу, гри, проектів, розвиваючи таким чином, мислення і погляди юних.  До цієї справи запрошувались представники владних структур, спеціалісти різних галузей, спонсори та волонтери.
Слід наголосити, що усі сільські/селищні/міські бібліотеки, крім найпершої ділянки у роботі – популяризації книги – приділяли велику увагу інформуванню юних щодо історії та сьогодення української держави, етики, моралі і права, краєзнавства/народознавства на різнопланових заходах таких, як: години патріотизму, історичні подорожі, краєзнавчі квести, правознавчі дайджести, електронні презентації, показ відеофільмів, музичні калейдоскопи, різні конкурси тощо.
Про окремі напрями і заходи такої роботи у сільських бібліотеках будемо розповідати.

Благовіщенський  район

З метою популяризації творчості вітчизняних літераторів у Йосипівській сільській бібліотечній філії (СБФ) було оформлено поетичну поляну «Наталя Забіла про дітей і для дітей», проведено огляд її письменницького доробку, а це майже двісті віршів, поем, повістей, оповідань, п'єс, написаних давно, але які й досі користуються популярністю серед юних читачів, особливо віршовані казки. Також, дітей запрошено до перегляду екранізації одного з її творів. 

Бібліотекар Великотроянівської СБФ запропонувала дітям літературну подорож «Тільки Добро робить людину Великою» до 100-річчя з дня народження В. О. Сухомлинського, впродовж якої знайомились з творчою спадщиною педагога і письменника, переглядали на комп’ютері слайди з висловами про добро, вихованість, чуйність, з цікавістю слухали власну казку школярки К. Книшук «Сила дружби».

Заходи присвячені Міжнародному дню рідної мови проводились у багатьох бібліотеках. Серед них – свято «Ми любимо рідну мову» у Мечиславській СБФ, з бесідою щодо значення мови в житті людини, декламуванням улюблених творів Т. Шевченка Л. Українки, Л. Костенко, В. Симоненка, Д. Білоуса та власних віршів учасників заходу, оглядом виставки «Плекаймо рідну мову». 


Інтелектуально-філологічна гра «До мови доторкнімося серцем» допомогла її учасникам – користувачам Сабатинівської СБФ – дізнатись не лише про цікаві моменти в історії становлення, утвердження мови, а й про те, що кожній людині необхідно постійно вдосконалювати свою мову.

До Міжнародного дня захисту дітей відбулись святкування спільно зі школами, дитячими садочками та спонсорами, які пригощали дітей солодощами та подаруночками, як, наприклад, СТОВ «Агрофірма Нива» у Луполовській СБФ. Дитяче свято у Великотроянівській СБФ, що співпало з відкриттям щорічних літніх читань,  розпочалося на майданчику біля бібліотеки. Програма заходу була насиченою: флешмоб «Ми за мир!», вікторина «Літературний базар», презентація нової літератури, виконання пісень третьокласницею О.Суботою, естафету якої продовжили четверокласники. На свято завітав і голова сільської ради, який поздоровив дітей та вручив солодкі подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар