Твори переможців обласного туру "Творчі канікули - 2021"
Стратулат
Олеся
12 років
с. Павлогірківка
Кетрисанівська ТГ
Кропивницький район
Кіровоградська область
Мене
в дитинстві запитували: «Ким ти хочеш стати в майбутньому?». Це питання мене
часто хвилювало і я почала замислюватись. І ось одного разу, дивлячись передачу
по телевізору я, захопилася приготуванням їжі. Звичайно мене рідні похвалили за
мої здібності, але я розуміла, що мені ще далеко до майстерного приготування. Я
почала приглядатись, як готує мама і тьотя, яка працює кухарем в шкільній
їдальні. І я зробила для себе висновки, що після закінчення школи поступлю на
навчання в Бобринецьке ПТУ і освою професію кухаря. Мені дуже подобається в
нашій шкільній їдальні: гарно й затишно, квіти на підвіконнях. Завжди привітна
й усміхнена до дітей наша кухарка. Діти з великим задоволенням на перерві
біжать в їдальню. Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну, але й
поживну, корисну їжу. Недарма кажуть в народі: гарний кухар вартий лікаря. Але,
щоб оволодіти всіма тонкощами мистецтва приготування їжі, справжній кухар
повинен бути людиною, обізнаною з біологією, хімією, товарознавством,
фізіологією та іншими науками. Кухарю потрібно мати творчу фантазію, щоб
задовольняти смаки найвибагливіших клієнтів. Зараз з’являється можливість
відкривати невеликі кафе, кафе – закусочні, кафетерії, міні-бари. Людям
подобаються такі заклади харчування, де їх привітно зустрічають та смачно
годують, де вони відчувають турботу та увагу. Тому саме такий заклад не буде
порожнім, його власник – кухар – майстер матиме постійний прибуток та моральне
задоволення.
В
майбутньому я мрію освоїти професію кухаря і розпочати власну справу з
виготовлення та реалізації своєї продукції. Адже останнім часом, в зв’язку з
хворобами, страви постачають через кур’єрів. У своїй роботі я мрію відновити
приготування найдавніших страв, нескладних в приготуванні й висококалорійних.
Каші склали суттєву частину народної їжі. Дуже поширені в Україні були страви з
борошна, особливо варенички. Із печених страв найбільше цінувався хліб. Хліб
був не лише предметом їжі, він виконував і символічну функцію в багатьох
обрядах.
Для
української кухні були притаманні овочеві страви. Найбільш популярною і
улюбленою стравою був борщ, також поширеним був капусняк з квашеної капусти з
пшоном. Борщ і капусняк готували щоденно, і на сьогодні – борщ готують майже
щодня. Особливе місце в харчуванні українських селян займала картопля. Хоча
вона з’явилася в Україні відносно пізно, з неї готували багато простих і
поживних страв: тушкована, печена, смажена, варена у різних видах, оладки й
деруни, кльоцки – ось далеко не повний їх перелік. Основний продукт українців –
це сало. Його споживали як у сирому вигляді, так і печеним, смаженим, вареним,
а також у вигляді заправок. Зі свинини готували печеню й душенину, зрідка
голубці, з ніжок варили холодець, з голови робили ковбик. Споживали печінку та
легені. Спеціальних рибних страв було мало. Нерідко в піст готували юшку зі
свіжої, сушеної або в’яленої риби. З напоїв домашнього виробництва
найпопулярнішими були узвари із сушених й свіжих фруктів. Квас відомий ще з
часів Київської Русі, згадки про нього і у «Повісті временних літ». Пили також
сироватку. Заварювали й пили настої цілющих рослин: м’яти, звіробою, чебрецю а
також липовий цвіт, а то й просто – з вишневих чи малинових гілок. В
майбутньому мені хотілося б, щоб українці ще більш прониклися любов’ю до
минулого нашої неньки-України. Все, що в давнину споживали українці, на
сьогодні є актуальним і дуже корисним. Тому, моя мета – вивчитися на кухаря.
Немає коментарів:
Дописати коментар