середу, 29 вересня 2021 р.

 Шановні колеги і відвідувачі блогу! 

В канун свята бібліотек і книги,

хочеться наголосити ще раз на тому, що

ЧИТАННЯ – це суцільні «ракети щастя»,

                                  як стверджують вчені. 

          А сьогодні, як і дорослі, так і діти, часто читають лише стрічку у Facebook чи Twitter. Якщо хтось з користувачів бібліотек чи ваших друзів не дуже любе читати чи «поглинаєте» одну книгу зі швидкістю «черепахи», перегляньте декілька науково обґрунтованих причин, чому потрібно змінити своє ставлення до книг та читання, що має просто неймовірну кількість плюсів.

Отже, дізнаємось та радимо усім «придбати» корисну звичку – читання.

Читання «вмикає» мозок

Іспанські вчені  довели, що читання стимулює наш мозок таким чином, ніби ви переживаєте прочитаний досвід у реальному житті. До прикладу, коли ми читаємо про корицю, то мозок «думає» ніби ви дійсно вдихаєте аромат цієї спеції.

В той же час французькі науковці з’ясували, що після прочитання певних виконаних дій (наприклад, «Павло кинув м’яч») тіло стимулює моторну кору, рухову частину мозку.

Література допомагає пізнати один одного

Читання дає унікальну можливість повністю зануритись в думки та відчуття іншої людини. За даними вчених, це може покращити соціальні навики людини та робить її більш співчутливою до інших.

«Якщо ви читаєте про генетику – ви дізнаєтесь щось про гени. Якщо ви читаєте художню літературу – ви вивчаєте людей, інших та самого себе» – вважає професор-емерит когнітивної психології університету Торонто (Канада) Кіт Оатлі. Вчений детально описав цей процес у своїй книзі «Такі речі, як мрії: психологія художньої літератур» (Such Stuff as Dreams: The Psychology of Fiction).

Книги – це каталізатор щастя

Вчені раніше довели, що пережитий життєвий досвід робить нас набагато щасливішими, ніж матеріальні речі. Нещодавнє дослідження, опубліковане у виданні Journal of Consumer Psychology показує, що продукти, які створені для покращення життєвого досвіду, такі як книги, є суцільними «ракетами» щастя.

В той же час дослідники Університету Північного Техасу з’ясували, що літні люди, які продовжують читати у зрілому віці, є більш задоволені своїм життям.

Читання зменшує стрес

Британські вчені з університету Сассексу (Великобританія) довели, що читання заспокоює краще, ніж прослуховування музики, прогулянка чи чашка гарячого чаю. Для того, аби зменшити стрес на 68% достатньо лише шести хвилин зосередженого читання. За цей час скорочується серцебиття та полегшується м’язова напруга.

Книги тренують мозок

Регулярне читання захищає від погіршення когнітивних здатностей (пам’ять, логіка, уява) у старості. За даними дослідження люди, які люблять читати, в 2,5 рази менше хворіють на недугу Альцгеймера.  

Вчені університету Еморі (США) з’ясували, що читання гостросюжетних книг-бестселерів активує ту частину мозку, яка відповідає за мови та баланс. До таких книг науковці віднесли «Помпеї» Роберта Харріса (стильний детективний роман в оригінальних античних декораціях), «Загублена» Джиліан Флін (роман-трилер),  «Голодні Ігри» Сюзанни Коллінс (перший роман однойменної трилогії) та «Жертва» Майкла Крайтона (нано-роман). Ці твори неодноразово отримували престижні премії в області літератури, а деякі обзавелися популярними екранізаціями.

Книга відкриває нам інший світ

Читання книг про Гаррі Поттера, в тому числі уривки, де йдеться про упередження стосовно ЛГБТ-спільноти та емігрантів, робить людей більш толерантними до представників цих соціальних груп. Про це детально описала у своєму дослідженні група італійських вчених, яке було опубліковано в журналі «Applied Social Psychology». Вчені із США також провели експеримент. Вони попросили добровольців прочитати емоційну історію про мусульманських американських жінок. Після цього піддослідні були менш схильні робити поспішні висновки про людину, дивлячись лише на її релігійну приналежність.

Немає коментарів:

Дописати коментар