четвер, 10 лютого 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021 

Гайворонська бібліотека для дітей філія № 1

КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека» 

Спеціалістами закладу організовано та проведено 161 масовий захід, які відвідали 1,7 тис. дітей з місцевих шкіл, дитячих садків та літнього оздоровчого табору «Чайка», 80 засідань бібліотечних центрів спілкування. До того ж, створено понад 600 інформаційних продуктів, серед яких 7 відео, по 3 буктрейлери, віртуальні книжкові виставки, інтерактивні вправи, що представлені на бібліотечному блозі, у соціальних мережах – на бібліотченій сторінці у фейсбук, ютубі.

До 30-річчя Незалежності України та 25-річчя Конституції України бібліотека провела низку заходів – патріотично-пізнавальні ігри, конкурси, вікторини: «В моєму серці Україна», «Моя ти рідна, Україно», «Як у нас в Україні», «Відомі українці»; виготовлення оберегів – сувенірів, листівок, надісланих українським воїнам-захисникам разом із подячним листом; історична бесіда «Історії про козаків для розумних малюків»; інформаційне досьє «Конституція – оберіг нашої державності»; онлайн правовий флешмоб «Я маю право»; онлайн інтерактивна вікторина «Конституція – твої права та обов'язки»; бесіда «У синьо-жовтих кольорах поєднані і честь, і слава».

Популяризація книги, української мови, залучення дітей до читання відбувались у таких форматах: літературні години «Струни Кобзаревого серця» з читанням віршів поета, переглядом слайд-презентації та мультфільму «Для невмирущих я – безсмертна» до дня народження письменниці-землячки Г. Берізки;  ігри-подорожі  «Мандрівка чарівним світом українських народних казок» та «Захопливий світ казок Братів Грімм»; бібліопаті «Книжок країна чарівна чекає на гостини» з обговоренням книги польської письменниці Й. Ягелло «Молоко з медом»; відеопрезентація «Герберт Велс – письменник-фантаст» до 155-річчя з дня народження; віртуальний пінг-понг «Мовні перлинки для кожної дитинки»; віртуальні книжкові виставки «Там, де живе рідна мова, живе український народ», «Майстер пригодницького жанру» до 145-річчя з дня народження Дж. Лондона; демонстрація буктрейлерів за творами І. Франка «Три міхи хитрощів та інші казки», А. Нанетті «Мій дідусь був черешнею», І. Малковича «Велике місто, маленький зайчик, або мед для мами»; Г. Чубач «Живі літери»; Р. Дала «Чарлі і шоколадна фабрика».

На багатьох заходах обговорювались питання щодо профілактики насильства серед дітей та поширення толерантності, під час яких діти знайомились зі спеціальними літературою, вправами, іграми, обговорювали актульні питання, висловлювали свої думки. Зокрема, це: віртуальна книжкова виставка «Прочитай, поміркуй, задумайся!» до Всеукраїнського тижня права; урок «Людина починається з добра»; відверта розмова «Булінг у школі: як розпізнати та як діяти»; бесіда-тренінг «Булінгу – стоп!»; бібліотусівка з обговоренням книги А. Нікуліної «Сіль для моря, або Білий Кит»; бесіда-обговорення «Твори добро й добро повернеться до тебе» за оповіданнями В. Сухомлинського та інші.

Належна увага надавалась не менш актуальному напряму – збереження екологічного середовища. Так, бібліотека виступила співорганізатором Конкурсу «Природозахист-2021», що сприяв розвитку екоцінностей та підтримці талановитих дітей. У Конкурсі взяли участь 74 дитини, які змагалися на краще декламування ековіршаів. Переможці отримали грошові премії. Відеовиступи учасників опубліковані на сторінці «Паростки Надії» спільноти «Конкурс «Природозахист-2021», ютуб-каналі «Паросткинадії» ttps://www.youtube.com/channel/UC6Uj3qfwIZMgpIeVMJ3QEwA, у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/groups/771179107127401/.

Багатьох читачів зацікавила змістовна інформація на заходах: екогодина «Майбутнє без поліетилену»; година пам'яті «Чорнобиль... чорний біль нашої землі»; відео презентації «Зимуючі птахи нашої місцевості», «Асканія Нова», «Національний природній парк «Дністровський каньйон», «Гранітно-степове Побужжя»; гра-подорож «Стежками живої природи»; інтелектуальні ігри «Я у світі не один, що я знаю про тварин», «Загадки планети Земля»; пізнавальні мандрівки «Мій вусатий, муркотливий менший друг» та «Далекий близький космос».

В організації змістовного дозвілля юним допомагали заходи: День інтелектуальних ігор з вікториною «Ерудит», настільними іграми «Logitep», шахами; година розваг «Веселимось, граємо, літечко вітаємо!» до Міжнародного дня захисту дітей у дитячому садку «Калинка», куди бібліотекарі прийшли не лише з книгами, вікторинами, іграми, а й з подарунками – солодощами та повітряними кульками; бесіда-тренінг «Пізнай себе»; розважально-ігровий мікс «Веселися, грай і книжки читай»; інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?»; інтерактивна вікторина «У царстві морозивного десерту», турнір казкознавців.

Втілення програми літніх читань «З книгою канікули – сумувати ніколи!» відбувалось, як у режимі офлайн (на дитячому майданчику, оздоровчому таборі «Чайка» для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей з інвалідністю), так і онлайн. Таким чином, діти стали учасниками 26-ти заходів. У рамках Програми діяла створена ббіліотекарями «Літня Інтернет-школа» з 6-ма заняттями, які відвідали понад 30 дітей.

Розмаїття в спектр дозвілля користувачів привносили заняття бібліотечних гуртків «Умілі ручки», «Книга і лялька», «Комп’ютошка», Так, завдяки майстер-класам, діти навчались у техніці квілінг, аплікація, орігамі виготовляти святкові листівки, квіти з гофрованого паперу, ялинкові прикраси з фетру та природних матераілів тощо; готували і представляли лялькові вистави; створювали презентації, відеоролики, інтерактивні ігри в РоwerPoint, комікси в середовищі StoryBoardThat, анімовані мультфільми, опанували основи програмування в середовищі Scratch;

З метою реклами закладу відзначались кращі читачі в різних номінаціях з врученням подарунків; проводились бібліоквест «Святкуємо разом із читачами» до Всеукраїнського дня бібліотек, екскурсії та відео подорожі «Най...най...най бібліотеки світу», створено фото колаж «Наші читачі».

Не забули фахівці й про кваліфікаційний розвиток. Зокрема, бібілотекарі взяли участь у: обласному вебінарі «Будуємо бібліотеку майбутнього» на базі Кіровоградської ОБД ім. Т. Г.Шевченка, на якому завідуюча мала виступ «Краєзнавчий напрям роботи – важливий засіб збереження культурних традицій»; вебінарі від Представництва ЄС в Україні у рамках проєкту «Інформаційна підтримка ЄС бібліотекам для дітей та юнацтва»; районному семінар-практикумі «Бібліотека – простір для відпочинку, творчості і знань» на базі КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека», організаторами і ведучими якого були спеціалісти дитячої бібліотеки; навчаннях на платформі «Дія. Цифрова освіта» і отримали 10 сертифікатів.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар