понеділок, 14 лютого 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021  Голованівськ 

КЗ «Бібліотека  для  дітей»  Голованівської  селищної  ради

Бібліотекарями приділялась особлива увага заходам щодо формування національно-патріотичних почуттів юних користувачів. Так, у бібліотеці демонструвалось чимало книжково-ілюстративних та панорамних виставок з оглядами та бесідами: «Незалежній Україні – 30!», «Соборність рідної землі – основа нації й держави», «Сторінки мужності», «Крути: подвиг і трагедія України», «Герої сьогодення – Небесна Сотня», «Малий Герб України». Нове й пізнавальне відкривали для себе діти й у таких  заходах: літературно-історична подорож «Україна – моя Батьківщина»; літературно-музична композиція «Моя ти рідна, Україно!»; акції «Прочитай книгу про дітей-героїв Другої світової війни» та «Я люблю Україну!»; конкурсно-пізнавальний вернісаж «Про подвиги, про доблесть і про славу»; голосні читання книги «Героям слава! Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу»; огляд літератури «Вітчизну прославили мужністю». Відвідувачів бібліотеки вразили своєю оригінальністю, щирістю та теплотою малюнки з виставки від вихованців дитячої школи мистецтв до Дня Гідності та Свободи. Також користувачі бібліотеки брали активну участь у Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна», присвяченому 30-річчю незалежності України, в якому юна читачка А. Парахонько стала переможницею обласного туру Конкурсу.

Немало заходів присвячувалось рідному слову та пісні. Це: книжкові виставки «України мова калинова, така багата й вічно молода», «Українська мова – мудрості криниця»; поетичний струмочок «Звучи рідна мово…»; літературне свято до 150-ї річниці з дня народження Л. Українки «І квітнуть мрії поетеси» з інсценізацією казки «Три метелики», виконанням пісні на слова поетеси «Вечірня година» дитячим ансамблем «Дударик», переглядом відео «Поетична квітка України»; бібліотечні  – марафон «Читаємо Лесині вірші» та читання «І знову відкриваю Кобзаря», учасниками яких стали близько 60-ти користувачів;  віртуальні книжкові виставки «Співаночки Марійки Підгірянки» (до 140-річчя з дня народження письменниці), «Чарівні зерна доброти» (до 115-річниці з дня народження О. Іваненко), «Любов’ю освячене слово» (до 85-річчя з дня народження М. Вінграновського), «Чорнобривців насіяла мати» (до 85-річчя з дня народження М. Сингаївського); інформаційно-музична виставка «Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну (до 70-річчя від дня народження Н. Яремчука) з прослуховуванням найвідоміших пісень співака «Родина», «Батько і мати», «Смерічка» тощо.

Сподобались дітям краєзнавчі та народознавчі заходи: книжково-ілюстративна виставка «Моє селище рідне – перлинка квітучого краю»; віртуальна мандрівка вулицями Голованівська; народознавчі калейдоскопи «Квіти купальського віночка» та «А хустка усміхається квітками…» до Дня української хустки з декламацією віршів В. Юхимовича «Квітчата хустка», Г. Чубач «Хустка тернова» та виконанням пісні «Мамина хустка».

Популяризація книги відбувалась під час Всеукраїнського тижня дитячого читання, Всеукраїнського дня бібліотек, Національного тижня читання 13-19 грудня «Кольорові читання», власної бібліотечної програми «Літо з цікавою книгою» на таких заходах, як: сторі-тайм за книгою І. Малковича «Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами»; пізнавальні посиденьки «Про здоров’я треба дбати, вітаміни споживати» та гра «Мандрівка до Шахового королівства»; «Лавочка-читалочка» у місцевому парку; традиційний бібліотечний конкурс «Найкращий читач літа 2021»; акція «Поверни смайлик у бібліотеку», під час якої 29 активних читачів роздали дітям 50 смайликів і, таким чином, до бібліотеки завітали 37 дітей, які отримали книги з цікавими побажаннями, а дев’ятеро – поповнили бібліотечну сім’ю.

У рамках Всеукраїнського тижня права проведено: «Подорож в країну прав дитини»; гра «Цікава казка – правова підказка»; бесіда «Знання і повага прав людини – шлях до взаєморозуміння»; відео перегляд «Права дітей в мультфільмах» тощо.  

Дитяча творчість у бібліотеці презентувалась завдяки зустрічі з юними художницями Голованівської школи мистецтв та виставкою їхніх малюнків «Зима крокує – свята дарує», які викликали цікавість у відвідувачів.

Бібліотекарі дбали й про підвищення інформаційної культури, як своєї, так і відвідувачів. Зокрема, зареєструвавшись на платформі «Дія. Цифрова освіта», переглянули освітні серіали інформаційної кампанії «Місяць цифрової грамотності» – «Основи кібергігієни», «Кіберняні», «Обережно! Кібершахраї!». Для читачів провели заняття «Твоя безпека в Інтернеті», подарували, виготовлені бібліотекарями, буклети «Абетка Інтернет-безпеки». А батьків запросили до знайомства із серіалом «Безпека дітей в Інтернеті».



Немає коментарів:

Дописати коментар