середу, 9 лютого 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021  

Вільшанська   

селищна  бібліотека-філія  для  дітей 

         У щорічному бібліотечному звіті йдеться про заходи різного спрямування і формату. Насамперед, ті, що висвітлюють патріотику: книжкові виставки-інсталяції «Це – моя Україна, це – моя Батьківщина, що, як тато і мама, одна!», «Шляхами подвигів і слави»; година пам’яті «Подвиг. Перемога. Пам’ять»; прайм-тайм «І знову, Україно, в тебе свято!»; літературний набат «Я хочу, щоб завжди був мир на землі»; бібліоінформіна «Чому мак став символом пам'яті?»; майстер-клас «Краса і велич символів державних»; мовознавчі перегони «Розмаїття барвінкове рідної моєї мови» до Міжнародного дня рідної мови з кросвордами, іграми, конкурсами, вікторинами; відео-презентація «Скарби рідної мови»; свято «Розквітай же рідна Вільшанщино, у букеті моєї Вкраїни» до Дня селища з екскурсією до Вільшанського Україно-Болгарського історичного музею з членами болгарського клубу «Другарче».

   Запам’ятались читачам заходи, насичені дозвіллєвим розмаїттям. Наприклад, зимові фантазії «Плете Зима мереживо сніжинок» з розважальним конкурсом «Зимова круговерть», бліцтурніром «Чому дорівнює «сума» грудня, січня, лютого?», морозною вікториною «Погода зі знаком мінус...», казковою мозаїкою «Магія зими», майстер-класом від бібліотекарів «Сніжинки-веселинки».  Або фольклорно-мистецьке дійство «Великодня пасхалія» з майстер-класами «Гарна писанка у мене, мабуть, кращої нема!», від майстрині викладача ВДШМ О. Яковлєвої, творчою експозицією «Великодня радість землю обіймає». Цікавими також видались: літературний летспрей «Улюблені казки»; Book-шоу «Галактика читайликів»; інтелект кафе «Уважні та начитані»; екскурсія «Бібліородзинки з бібліохатинки»; читання вголос улюбленої казки.

        Подобалась дітворі й незвична для них форма заходів. Бібліопікнік «Літні промінці на книжковій сторінці» у селищному парку з оригінальними «частуваннями» – «пізнавальним гарніром» нової літератури, «загадковим коктейлем», «десертом фірмовим», «національною стравою – переглядом газет і журналів», «асорті на чарівному книжковому килимі». Учасники даного заходу із задоволенням взяли участь в опитуванні «Яку книгу ти взяв би з собою на безлюдний острів?». Книжково-шоколадна дегустація «Книги з шоколадним присмаком» до Всесвітнього дня шоколаду, з якої можна було дізнатись про цікаві факти «з життя» шоколаду, позмагатись у «Шоколадній вікторині», переглянути книги про шоколад.  День творчості «Цікаві речі руками нашої малечі» до Міжнародного свята Дня батька, у рамках якого відбувся майстер-клас «Щастя в дім» з виготовлення подаруночків любим татусям із солоного тіста у вигляді підкови, як символ успіху.

     Влітку щотижня у бібліотеці проходив цикл пізнавальних годин «Відеохрестоматія», де усі бажаючі могли переглядати фільми як за шкільною програмою з літератури, так і за власним інтересом, а також відео зал «Мультяшна компанія».

        Мали успіх окремі заняття бібліотечних клубів. Зокрема, це поетичний вернісаж «Поезія – це діамант величиною слова» клубу «У світі Прекрасного», де йшлося про українські поетичні школи та групи, літературні течії, які раніше не вивчалися, але тепер широко представлені в українській літературі – «Празька поетична школа», «Нью-Йоркська група», «Поети витісненого покоління» тощо. Члени клубу із задоволенням читали поезію представників кожної з таких шкіл – О. Олеся, О. Теліги, О. Ольжича, В. Вовк, Л. Костенко, Т. Мельничука. Цікавим видався й огляд літературної виставки «Поезія – це завжди неповторність». Членів клубу «Другарче» не залишив байдужим усний журнал «Мальовнича, рідна, болгарська Вільшанко!», проведений на березі місцевої річки Синюхи, за краєзнавчими сторінками: «Земля, овіяна легендами», «Історія моєї малої Батьківщини», «Мальовничі куточки Вільшанщини», «Символи України». Також діти завзято шукали риму до вірша про Україну, відповідали на питання вікторини та ділилися своїми думками.

Немає коментарів:

Дописати коментар