пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021  Долинка  

Бібліотека  для дітей – філія

 КЗ «Центральна публічна бібліотека Долинської міської ради»

Своїх відвідувачів бібліотекарі зосереджували на духовних надбаннях українського народу, любові до читання, корисному дозвіллі. Це досягалось камерними і масштабними заходами оф/онлайн, як у бібліотеці, так і за її межами. Перевага надавалась пізнавально-наочним, пошуково-ігровим, видовищним та живим формам спілкування з користувачами. Адже такі заходи допомагають дітям ненав’язливо сприймати й запам’ятовувати різноманітну інформацію. Зокрема, це: виставки-інсталяції «30-річчя Незалежності України» та «Революція гідності – сторінки мужності»; виставка-панорама «Небесна сотня – герої нашого часу»; патріотична вікторина «З Україною в серці»; онлайн інформаційна панорама «Соборність – це єдність та злагода»; відео-зустріч «Болить і досі та війна», під час якої діти знайомились з фото архівними документами земляків – учасників бойових дій на території інших держав; відеопрезентація «Художник Кость Лавро – легенда української дитячої книжкової ілюстрації» до 60-річчя з дня народження земляка; віртуальні майстер-класи «Зроби квітку пам’яті»; онлайн-листівка «З Днем Матері!»; флешмоб «Голуб миру. З вірою у серці», учасники якого, вихованці гуртка ЦДЮТ «Олівець-малювець» та користувачі бібліотеки, на паперових голубах, написали  усім людям побажання здоров’я, висловили прохання зберегти мир і спокій в Україні. Зібравшись в коло, діти скандували: «Ми за мир! Мир планеті земля!».

Учасники уроку мужності «Вони захищають наше майбутнє» із захопленням і повагою слухали розповіді, задавали безліч питань членам ГО «Захисник» (районна спілка воїнів – учасників АТО Долинського району) Л. Кобилинській, Е. Валантир, Р. Грищенко, Дм. Гудименко, із цікавістю переглядали матеріали книжкової виставки «На варті Вітчизни» та відеофільм «Кулеметний взвод 23 ОМБ «Хортиця».

Діалог «Жива книга» викликав жваве й щире спілкування з перших хвилин між восьмикласниками КЗ «Долинська ЗШ І-ІІІ ступенів №1» та поліцейським Долинської громади М. Королько. Кваліфіковано й відверто йшлося про вибір професії запрошеного, щоденні будні поліцейських та їхню відповідальність за правопорядок у місті, правила поведінки на вулиці, поводження з незнайомими людьми, увагу й обережність на дорозі, булінг та у яких випадках потрібно викликати поліцію і, коли не слід. Діти були задоволені чесними відповідями поліцейського на їхні численні питання.

Захоплення, цікавість, азарт викликав у юних користувачів вулично-парковий квест «Я – козак і ти – козак» з елементами флешмобу. Учні 3-го класу КЗ «Долинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 ім. А.С.Макаренка Долинської міської ради» відшукували козацький скарб у місцевому парку «Залізничників». Юні «отамани» зі своїми командами відправилися у пізнавальну подорож, здолавши 6 маршрутів із завданнями-перешкодами – «вікторини і загадки про життя і побут козаків», «конкурс малюнку», «доповнення прислів’їв», «козацькі розваги», вдало склали пазли мапи України та знайшли козацький скарб і були горді від того, що вони нащадки козацького роду.

Літературний квест «Стежками Лесі Українки» та поетична альтанка «Горить зоря її поезії над краєм» викликали не менший інтерес у читачів. В ігровій формі відбувся пошук умовних косачівських скарбів. Дві команди, за назвами творів Л.Українки «Давня казка» та «Лісові мавки», згідно маршрутних листів, відповідали на питання про життя й творчість письменниці, розв'язували завдання-підказки тощо.

У День літературного бренду «Кращі письменники року» бібліотекарі представили огляд «Сучасні письменники – дітям», відео-галерею «Книжкове дефіле», подарували візитівку за однойменною назвою заходу. У свою чергу, діти рекламували улюблені книги, розповідаючи цікаві епізоди з них так, щоб якомога більше залучити однолітків до книги та бібліотеки.

Учасники мовного тюнінгу «Нова доба нового прагне слова» з переглядом відео «Цікаві факти про українську мову» демонстрували гарні знання під час вікторини «Подорож океаном рідної мови», відгадування загадок та декламування висловлювань про рідну мову.  

Понад півтисячі користувачів були залучені до бібліотечної програми «Літо в країні «Читалія», які у більшості своїй читали твори за шкільною програмою і книги сучасних авторів. Так, на початку літнього сезону відвідувачі бібліотеки з великим задоволенням взялись за створення пізнавально-ігрового колажу «Кругозір», під гаслом «Літо. Книга. Я.», де відобразили літо своєї мрії, а також взяли участь у вікторині та конкурсах. Другий рік поспіль користується попитом бібліотечна акція «Лавочка-читаночка». У минулому році вихованці середньої групи «Капітошка» КЗДО «Колобок» Долинської міської ради знайомились не тільки з книжками, а й брали участь у конкурсах, розгадували загадки, грали в різноманітні ігри. Найбільше дітям сподобались книги, які «уміють говорити».

Бібліотечний бульвар «Хто читає – той багато знає!» до Всеукраїнського дня бібліотек був насичений такими формами, як: викладка книг «Читаймо!»; фотовиставка «Ти де? Я - в бібліотеці!»; креатив-майстерОК з розфарбовуванням гіпсових фігурок та фотозони. У «Зелений четвер» на «Кольорових читаннях» Національного тижня читання вирувала феєрична атмосфера – діти поринули у квест «У пошуках новорічного настрою». Завзято виконуючи різноманітні завдання – прикрашання ялинки, складання ребусів, малювання чобітків Святого Миколая, дітлахи «знайшли новорічний настрій».  

Багато років бібліотека долучалась до проведення місцевих щорічних фестивалів і минулий рік – не виняток. Так, під час фольклорного фестивалю «FOLKДолинська» (започаткований у 2015 р.), бібліотекарі представили розважально-ігрову локацію «Ігрище» для дітей віком 1-6 років. На чарівному килимку «Казок веселкове намисто» малечу зустрічала бібліотекарка-казкарка. Діти слухали казки, брали участь в ігровій програмі «Котилася торба», тесті-вікторині «Злови рибку – відгадай загадку», народних українських іграх та гралися м’якими іграшками. Ще до одного масштабного заходу – #CildrenDolynfest були підготовлені бібліотечні локації: «Каляки-маляки», «Лабораторія професій». Тут діти розмальовували картонні будиночки, плакат #CildrenDolynfest на фліпчарті, гіпсові фігурки, які дарували друзям і рідним на згадку. На учасників свята чекала фотовиставка «На гостину до книжкової родини» зі світлинами користувачів бібліотек Долинської ТГ та викладка літератури «Літня колекція модного читання». Креативно відбулось знайомство з професією пожежника, поліцейського та медика. Діти були у захваті від можливості приміряти одяг пожежника, поліцейського, медика та покерувати спеціалізованим транспортом.

Декілька років радує читачів модернізований внутрішній простір бібліотеки. Але бібліотекарі вирішили покращити зони комфорту. Так, у читальній залі створено «Коворкінг студію» із зонами, де дошкільники, учні 1-11-х класів та дорослі мають можливість, наприклад, в «ІТ» зоні спілкуватися з друзями у соцмережах, користуватися комп’ютерами, планшетами, СМАРТ-TV та безкоштовним Wі-Fі, слухати музику, переглядати фільми, грати у відеоігри та перевіряти свої знання в інтелектуальних вікторинах і тестах. Самостійно, або за допомогою бібліотекарів створювати реферати та міні проєкти, презентації. Місцем психологічного розвантаження для користувачів є затишна «Relax» зона, де на зручних м’яких меблях, безкаркасних кріслах та диванчику відбуваються спілкування з друзями, читаються та обговорюються книги, періодичні видання і, просто, відпочинок.

Примітно, що читачі бібліотеки, були активними учасниками обласних турів різноманітних Всеукраїнських конкурсів, серед яких є і переможниця, за що колектив бібліотеки отримав Подяку від Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка.

  

  

  

   



Немає коментарів:

Дописати коментар