середу, 16 лютого 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021 

Новомиргородська  районна  бібліотека  для  дітей

Обслуговування користувачів здійснювалось за різними тематичними напрямами – патріотичний, з продовженням циклу заходів, присвячених 100-річчю подій Української революції 1917-1921 років, народознавчий, краєзнавчий, розвиток дитячого та сімейного читання, пізнавальне дозвілля юних.

Не дивлячись на відсутність інтернету, бібліотекарі знаходили шляхи вести роботу в онлайн режимі щодо популяризації книжкового фонду, надаючи інформацію на сторінці фейсбук про нові й незаслужено забуті книги, знайомили з бібліотечними заходами, з визначними державними та соціокультурними подіями. Виходячи з ситуації щодо обмеження обслуговування користувачів, бібліотекарі організовували оптимальні заходи. З цією метою було розроблено і оформлено немало книжкових виставок за видами: - розповідь, - зізнання, - панорама, - вернісаж, - інсталяція та інші. Тут демонструвались різні матеріали, як книги, журнали, так і фотографії, спогади ветеранів, речі тощо. Користувачі мали можливість познайомитись з жанровою літературою: історичною, документальною, науково-популярною, довідковою, художньою, завдяки якій дізнавались про багатовікову історію, культуру, досягнення країни, видатних українців, народні традиції, побут. Окремі назви книжкових виставок патріотичного спрямування: «Єдина духом Україна», «Відродження нації. Історія української революції», «Українці: історія нескорених», «Моя Україна – колиска козацької слави», «Мій сонячний дім – моя Україна», «Прапор вільної держави – найдорожча із святинь», «В серцях і книгах пам’ять про війну», «Мова – це музика для душі, покладена на слова», «Світ краси Лесиного слова». Доповнювали наочність: цикл героїко-патріотичних читань «Мужність і відвага крізь покоління»; історичний екскурс «Українська революція: головні події, постаті»; онлайн-розповіді «Незалежна. Соборна. Вільна.»; поетичний струмочок «Свій рідний край у віршах славимо» дав змогу юним читачам через декламування віршів українських поетів, освідчитись в любові рідній країні; мовознавча гра «Пригоди в країні чарівних слів»; веселі забави «У чому твоя сила, козаче?».

Задля розвитку дитячого та сімейного читання проводилась низка заходів, в яких брали участь діти і дорослі. Адже немало батьків є читачами дитячої бібліотеки, у фондах якої – різноманітна література. Наприклад, під час Дня інформації «Читаємо книгу всією сім’єю» відвідувачі знайомились: з рекомендаційними книжковими виставками та їх оглядами «Тато, мама і я – розумна сім’я», «Гарні книги для всієї родини», «Читання в сімейному колі», виготовленими бібліотекою пам’ятками і рекомендаціями «Її величність – Книга», «Батькам про сімейне читання», «Декілька порад. Як зацікавити дитину читанням», «З мамою по книжковому Всесвіту» тощо; взяли участь у сімейній грі «Веселі перегони». Голосні читання «Читай, я буду слухати», які можна назвати сімейними, відбувались з обговоренням прочитаного разом з дітьми, батьками та бабусями.

При розробці дозвіллєвих заходів враховувались не лише моменти відпочинку, а й їхня користь для читачів. Так, зокрема, до програми літніх читань «Літо, книга, позитив» входили: книжкові   майданчик «Я хочу почитати вам»…» та посиденьки «Читаємо. Спілкуємось. Відпочиваємо»; літературна гра «Книжковий єралаш»; коктейль «Відпочиваємо з нами»; флешмоб «Читання з книжковим настроєм». До Дня відкритих дверей «Бібліотека збирає друзів» користувачів запросили до перегляду книжкових виставок «З чарівної скриньки Маші та Ведмедя», «Топ 10 книг, які варто прочитати дітям-підліткам»; літературної подорожі «Сім чарівних пелюстків»; дегустаціі «Книги з шоколадним присмаком» тощо.

Внесок у дозвілля відвідувачів додавав і бібліотечний центр спілкування користувачів – народознавчий гурток «Златопілля» зі своїми засіданнями-дійствами в етнографічному стилі, з жартами, співами, ворожінням: народознавчі години «Різдвяна ніч – чарівна ніч», «Це слово співуче – «Криниця», вечорниці «Андріївські викрутаси», година корисних порад «Великодні цікавинки», флешмоб «Наша бібліотека вишивана» та інші.





Немає коментарів:

Дописати коментар