пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020

КЗ «Добровеличківська  селищна  бібліотека  для  дітей»

Робота бібліотеки відбувалась у творчій і дружній співпраці з місцевими закладами, причетними до роботи з дітьми – школами №№ 1,2, школою-ліцеєм «Інтелект» (колишня школа-інтернат), дитсадком «Ромашка», районними – мистецькою школою, ДЮЦем, краєзнавчим музеєм та центром культури і дозвілля.  

Прищеплення інтересу користувачам до книги здійснювалось через    максимальне розкриття бібліотечного фонду, інформації на сторінці у фейсбук та Блозі бібліотеки. Свою роль у цьому аспекті зіграли і конкурси, в яких взяла участь бібліотека – Міжнародний дитячий конкурс-єднання «НА ОДНІЙ ХВИЛІ», Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія – 2020», до яких долучилось понад 20 дітей.

Бібліотекою організовувались найрізноманітніші заходи, під час яких розповідалось про головні державні події, визначні мистецькі дати країни і світу. Серед яких, книжково-ілюстративні виставки: «Соборна країна – єдина Україна», «Державний прапор України – символ незалежності і волі», День українського козацтва. День Захисника України», «Б’є в набат голодомору пам’ять», «Україна в центрі Європи», «Сонцю і квітам посміхнеться літо», «Зима прийшла – казкові свята принесла», «На гостини до ювілярів», присвячених відомим письменникам, зокрема, В.В. Винниченку, Вс. Нестайку, Г.Х. Андерсену.

Особливий інтерес у дітей і дорослих викликали організовані і створені бібліотекарями у співдружності з читачами патріотичне шоу, за участі вихованців школи мистецтв; цикл бесід, ігор, вікторин «Г. Х. Андерсену – 215»; книжковий торт-інсталяція «Смачного читання»; виставка фото «30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек»; фотогалерея «Селфі у бібліотеці», де представили 25 цікавих, красивих світлин; новорічно-казкова фотозона та різдвяна інсталяція «Книжково-новорічна ялинка»; акція «До бібліотеки завітай, віршика про зиму прочитай, подарунок забирай».

 



Популярністю користувались віртуальні заходи. Так, у рамках Всеукраїнського марафону дитячого читання «Єднаємо душі словом Кобзаря», бібліотека опублікувала відеоролик з читанням вірша Т. Г. Шевченка «Зоре моя вечірняя» від читачів бібліотеки; розробила і представила в Інтернеті: виставку-дайджест «Україно моя, вишивана»; веб-перегляд літератури «Пам’ятати заради майбутнього»; відеоряд «7 Чудес України»; буктрейлери на книги М. Павленко «Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів», Т. Горицвіт «Міські пригоди лісової шишки», М. Топської «Дівчина-легенда»; святковий калейдоскоп «В український любий край їде Святий Миколай» з – відео-читаннями історій про новорічні свята за книгою «День подарунків», декламуванням вірша у виконанні користувача бібліотеки, прослуховуванням аудіо-легенд та переглядом мультфільму.




Формування інформаційної культури відвідувачів бібліотеки відбувалось  у різних форматах. Це: екскурсія «Привітна бібліотека»; відеознайомство «Книга: від витоків до наших днів»; День інформації «Бібліотека – територія дитячого читання»; День бібліографії «Хіт-парад кращих книжок»; цикл бібліотечних занять; створення нового гуртка інформаційного спрямування «Флешка», де проводились тематичні засідання – «Бібліотека майбутнього – яка вона», «Цікавинки про історію комп’ютерів» та інші. Слід наголосити, що Інтернет-користувачами бібліотеки було 128 дітей, які відвідали бібліотечний Інтернет-центр понад півтисячі разів.


Вулична промоційна акція-лібмоб «Як пройти в бібліотеку?», впроваджена бібліотекою, найшла відгук у громаді. В ході опитування відбувався зворотній зв’язок між бібліотекарями, респондентами-читачами та майбутніми читачами бібліотеки. Усього 45 учнів та батьків. Ті респонденти, що впевнено відповідали на запитання отримували смайлики. Ті, хто не знав про місце знаходження дитячої бібліотеки отримували флаєри-запрошення з реквізитами нової адреси закладу. Практично усі респонденти знали про дитячу бібліотеку, в якій бували неодноразово. Та серед них виявилось 40%, яким було невідомо про нове розташування бібліотеки. Фахівці зробили висновок, що потрібно більше проводити соціологічних опитувань і, таким чином, звертати і привертати увагу односельців до їхнього закладу. Після завершення лібмобу бібліотекарі створили відеофільм, який сподобався багатьом.

 

 

Підвищуючи професійний рівень, бібліотекарі, 2-3 квітня 2020 р., брали участь у вебінарах та онлайн-презентаціях «ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва» у рамках проєкту Представництва ЄС в Україні «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва України», по закінченню яких отримали сертифікати.

Діяльність бібліотеки висвітлювалась у місцевих ЗМІ у 124-х текстових інформаціях з 27-ма фото та 19-ма відео. 

Відвідування бібліотечного Блогу склали 2,6 тис., що свідчить про інтерес користувачів до роботи селищної бібліотеки для дітей.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар