середу, 3 лютого 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020

 КЗ «Бобринецька  районна  дитяча  бібліотека»

Бібліотека стала місцем надання доступу до інформаційних ресурсів усім категоріям громадян. Адже під час карантину школярі мали більше часу проводити з батьками, приділяти увагу читанню книг та різноманітній творчості, що й стало своєрідним орієнтиром бібліотекарям щодо організації заходів користувачам. Так, бібліотекарі допомагали учням та батькам в організації процесу дистанційного навчання, у створенні презентацій та пошуку індивідуальних довідок, адже у багатьох родин відсутнє підключення до мережі Інтернет, працювати в мобільному додатку Viber, який дозволяв створювати групи для спілкування та онлайн-конференцій. У квітні бібліотека запропонувала он-лайн марафон «Читаємо з нами» твори українських сучасних авторів, який спонукав звернутися до книжок не лише дітей молодшого шкільного віку, а й їхніх батьків.  

На сторінках бібліотечного Блогу відвідувачі переглядали різноманітні матеріали про відомих людей: «Фундатор театру світової слави» (до 180-річчя від дня народження М. Кропивницького); «Маленькі дикуни» (до 160- річчя від дня народження Е. Сетон-Томпсона); «Володимир Винниченко: портрет на тлі епохи» (до 140-річчя від дня народження письменника); «Безсмертя подвигу» (до 100-річчя від дня народження В. Порика, учасника руху Опору); «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей». Також бібліотекарі створили рубрику Блогу «Література як мікстура» з бібліотечною «книжковою вакцинацією». А за допомогою додатку для створення інтерактивних завдань LearningApps.org бібліотекарі викладали онлайн вікторини. Серед інших віртуальних заходів, зокрема, такі: фото ресурс «Жива пам'ять поколінь» до 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня пам’яті та примирення, під час якого жителі району надсилали на електронну адресу закладу фото учасників тих подій, а бібліотекарі під хештегом #Памятаємо_перемагаємо монтували фото; інформаційно-рекомендаційний список літератури «Стоп булінг»; он-лайн флешмоби – «Літо веселих витівок» до Дня захисту дітей  та  #Намисто_єдності до Всесвітнього дня вишиванки зі світлинами учасників в українському національному вбранні.

Актуальні й цікаві питання для дітей і дорослих розглядались у «Школі громадянина» на тематичних засіданнях «Відповідальність неповнолітніх за скоєння правопорушень» та «Де можуть працювати підлітки?».

Краєзнавство знайшло відображенням у різних напрямах роботи бібліотеки. Так, із захопленням та цікавістю пройшло обговорення матеріалу на допомогу вивченню курсу шкільного предмету «біологія» – «Лишайники та ліхенофільні гриби гранітних відслонень Бобринецької балки», розміщеного в Чорноморському ботанічному журналі. Планується по завершенні карантину, разом з учасниками заходу, здійснити екологічну подорож балкою та закріпити отриманні знання. А з метою збереження природи  краю, на Блозі розмістили допис «Живі символи» з розповіддю про представників фауни зображених на державних гербах, які стали символами країн, у т. ч., йшлося й про птаху-символ м. Бобринець – дрофу.

    У коворкінг-просторі бібліотеки, для широкого кола відвідувачів, відбулись: презентації книг, подарованих земляками – Р. Базака «Преса Кіровоградщини (1874-1921 рр.):  історико-функціональний аспект, типологічна характеристика», М. Шевряков «Витоки» (збірка поезій); історико-краєзнавчий екскурс «Історик є невільником джерела» про праці Н. Яковенко, в яких відображено історичні події в Україні XIV-XVIII ст.  

  

       Продовжувалась робота за проєктом соціальної дії «Бібліотека свободи» в рамках конкурсу грантів «Місцеві ініціативи для розвитку громад» за підтримки Програми DOBRE. За підтримки Агенції сталого розвитку «Хмарочос» відбулися: День фінансової грамотності «Монополія» – ділове коло «Бібліотека: як заробляти на читанні»; гра «Всесвіт можливостей»; дитячі розвиваючі ігри – «Монополія», «Бізнес», «Хто я», «Навколо світу», «Україна». Спільно з ГО «Сучасниця» провели соціальну гру «Бути жінкою», через яку дізнавались про стереотипи щодо ролі жінок у суспільстві та показували способи протидії їхньої дискримінації.

 

Як методичний центр району щодо обслуговування користувачів-дітей працівники бібліотеки дбали про професійні видання для своїх колег. Видано інформаційно-методичну довідку «Інноваційні форми масової роботи в бібліотеках – вимога часу», методичні поради «Бібліотечні акції: корисно, цікаво, актуально», рекомендаційний покажчик «Знаменні та пам’ятні дати 2021 року», календарі-плакати на 2021 рік «Бібліотека@: знай, мрій, твори!» та «Ви + Ми = Бібліотек@».

Фахівці бібліотеки максимально висвітлювали свою роботу у 67-ми публікаціях, 125 фото, 1 відео, розміщених у ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар