понеділок, 1 лютого 2021 р.

 

    Дитячі  бібліотеки  області – 2020             

Звітний рік видався складним на всіх життєдіяльних напрямах. Але, водночас, навчив людей пильніше придивлятись навколо, звертати увагу на те, що раніше здавалось не важливим. Розширився й спектр наших поглядів на соціум, як такий. Змінились і підходи до роботи.


У минулому році бібліотечні заклади декілька місяців були зачиненими для відвідувачів через карантинні обмеження. Бібліотекарі займались обслуговуванням відвідувачів як у звичному режимі, так і пристосовували свої послуги до дистанційного формату. Не дивлячись на те, що кількість користувачів-дітей та відвідувань зменшилась у 1,2 рази, у порівнянні з 2019 роком, все ж таки дитячі бібліотеки були не менш важливими і потрібними, як і раніше. І про це свідчать факти.

Так, юні користувачі долучались разом зі своїми батьками до різноманітних заходів через бібліотечні сайти, блоги, соціальні мережіFacebook, YouTube. Зокрема, відвідування сайтів дитячих бібліотек склали 135,6 тис. Користувачам пропонувались створені бібліотекарями – віртуальні книжкові виставки, відео читання казок, бук-трейлери, тематичні відео ролики, рекомендаційні списки літератури, майстер-класи та відео уроки від творчих майстринь, інтернет-вікторини, віртуальні подорожі, бібліо кінозали, розповіді про видатних особистостей, ювілярів року та багато іншого.

Навесні та влітку бібліотеки області запросили дітей до участі у 5-ти всеукраїнських конкурсах і марафоні, які проходили, практично, віртуально. На запрошення відгукнулись 2593 користувачів-дітей, від 8-ми до 18-ти років, із різних містечок, сіл і селищ нашого краю, які представили 360 творчих робіт. Як результат, у всіх конкурсах є переможці від наших закладів.

Також для фахівців – це був час опанування новими професійними інформаційно-технологічними знаннями, впровадження незвичних форм роботи, участі в оперативних і дієвих форматах з підвищення фахового рівня – індивідуальні консультації, методичні поради, онлайн семінари, конференції, вебінари. Тут розглядались актуальні питання такі, як: «сучасне формування бібліотечних фондів» (комплектування, облік, оптимальні розміщення, розстановка та зберігання фонду); «вивільнення фондів від застарілих документів»; «моделювання внутрішнього простору бібліотеки»; «організація заходів у соціальних мережах»; «впровадження інноваційних заходів для дітей»; «розробка бібліотечних проєктів і програм» тощо.

Підсумовуючи вищезазначене, дозволимо собі погодитись з думкою колег Олександрійської ЦМБД ім. Ю.Гагаріна, що оцінили минулий рік – як втілення багатьох вдалих бібліотечних та іміджевих заходів. Про це і будемо розповідати у постах Блогу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар