четвер, 4 лютого 2021 р.

 Сьогодні – АКТУАЛЬНО

    Роль  дитячих  бібліотек  у  відновленні  знань  школярів 

про це йдеться і на цьому наголошується у дослідженні 2020 року, що проведене Northwest Evaluation Association (США). Згідно з даними дослідження, внаслідок пандемії відбулась суттєва втрата результатів попереднього навчання школярів: 30% з читання і 50% з математики.

За період літніх канікул 2020 року учні втратили знання, які здобували протягом півроку, а в деяких випадках і протягом цілого року навчання [https://cutt.ly/zkseUPW].  

Найбільший показник втрати результатів навчання спостерігається серед учнів початкової школи. Складність полягає ще й в тому, що учні початкової школи потребують особистого спілкування з вчителем або інструктором. Експерти застерігають, що втрата знань в початкових класах негативно вплине на всю подальшу успішність учнів під час навчання в школі і зрештою на можливість вступу до вищих навчальних закладів.

Тому, вже у 2020 році, по всьому світу активно впроваджувались стратегії відновлення знань учнів. Літні канікули 2021 року теж продовжать цю тенденцію.

В Україні серед усіх закладів неформальної освіти дитячі і шкільні бібліотеки можуть відіграти ключову роль у процесі відновлення знань.

         Дитячим бібліотекам варто вже зараз планувати всеукраїнську літню програму для своїх відвідувачів-школярів, координуючи зусилля з іншими закладами, відповідними державними установами, батьками і обов’язково комунікувати зі ЗМІ.

     Інформацію про цінність дитячих бібліотек для якісної освіти варто донести після реалізації програми.

Ключові сфери бібліотечних послуг з досвіду бібліотек США – це: ранній розвиток, здоров’я, читання влітку, цифрова освіта, неформальна освіта/навчання впродовж життя, економічний розвиток, навички для працевлаштування та розвитку кар’єри, громадська активність.

Рекомендуємо звернути увагу на  Новинний портал CNBC (американський кабельний, супутниковий та Інтернет телевізійний канал, зі штаб-квартирами у 10-ти країнах світу: у США, Європі, Азії та 13-ти підрозділами), який називає бібліотеки серед провідних інституцій, які допомагають відновлювати знання школярів:

https://www.cnbc.com/.../coronavirus-school-closures...

 Увага як бібліотечна система Нью-Йорка доносить інформацію про ефект від бібліотечних програм читання:

http://www.nysl.nysed.gov/libdev/summer/research.htm

 Більше інформації щодо стратегій відновлення знань можна знайти, зокрема, на сайті ЮНЕСКО:

https://en.unesco.org/.../unesco-covid-19-response...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар